štvrtok 9. januára 2014

Káva vs. naše postava Na co dávat pozor?

Pokud patříte ke kávičkárkam a snažíte se také něco dělat se svou hmotností , tento článek je právě pro vás. Káva, ať už chceme nebo ne, má totiž vliv na to, jak naše postava vypadá a zda se nám daří nebo nedaří shodit nežádoucí kila . Co byste měli o vztahu kávy a hubnutí vědět ?
Jako káva neprospívá hubnutí ?
Nejednou je problém ani ne tak v samotné kávě , než v tom , co si do ní přidáváme . Vždyť taková šlehačka nebo smetana, lžička či dvě cukru , to věru není velmi dietní. I obyčejné mléko zvyšuje energetickou hodnotu tohoto nápoje .

Jednoduše, když už nedokážete existovat bez vaší milované kávy, ale zároveň chcete zhubnout , naučte se pít obyčejnou kávu bez jakýchkoliv přídavků (maximálně s trochou odtučněného mléka) a samozřejmě bez cukru .
Dalším důvodem, proč káva neprospívá hubnutí je i to , že si ji většinou spojujeme s nějakým dezertem nebo drobností k zakousnutí . Pro někoho je to zákusek , pro jiného jedna či dvě oblíbené sušenky . To jsou však další kalorie navíc , což negativně ovlivňuje naši hmotnost .


Výše uvedené negativa kávy při hubnutí jsou více méně známé . No káva má i určité skryté nástrahy , o kterých možná nevíte . Kofein totiž způsobuje zvýšenou hladinu kortizolu , což je stresový hormon . Toto zvýšení vede mimo jiné k tomu , že máme větší chuť na jídlo, a zejména na energeticky vydatná jídla ( obzvláště něco sladkého ) . Kromě toho nás kofein odvodňuje a nedostatečně hydratovaný organismus se vyznačuje zpravidla i sníženým výkonem a energetickým výdejem a celkově díky kofeinu dochází ke zpomalení metabolismu .

Toto se dá částečně napravit , pokud si ke každé šálku kávy dáte i sklenici vody a klidně vypijte ještě jeden navíc. Kofein nám pomáhá zůstat bdělými tehdy , když už bychom jinak padaly únavou . No tím, že nahrazujeme spánek kávou , si koledujeme opět o zvýšenou chuť k jídlu . Je dokázáno, že nedostatek spánku přispívá k tloustnutí.

Přestože jsme si právě zmínili několik důvodů, proč se nehodí pít kávu během hubnutí , existují i ​​názory, které jí pití na snížení hmotnosti doporučují . Dokonce je známá i kávová dieta, kdy je hubnutí založené na pití několika šálků silné černé kávy denně . O jejím zdravotním " přínosu " asi netřeba psát ani o tom, že není vhodná pro lidi s vysokým krevním tlakem a že se možná během této diety nevyspíte ...
Je pravděpodobné, že denně jedna či dva šálky kávy bez cukru a smetany na vás žádné nežádoucí stopy nezanechají , ale na druhé straně by možná opravdu stálo za to přestat " kávičku " a vyzkoušet si , zda se těch úporných nadbytečných kil nezbavíte rychleji.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára