nedeľa 27. novembra 2011

Ztmavne vám rtěnka? OKAMŽITĚ vyhodit!

Před několika lety proběhla médii poplašná zpráva o tom, že řada rtěnky obsahují nebezpečný neurotoxin, který se neodbourává, jen hromadí v těle a po čase může způsobit vážné zdravotní problémy včetně poškození mozku.
Strašidelné varování považovala většina lidí za "hoax", vždyť který kosmetický gigant by již v současnosti riskoval skandál s uvedením zdraví nebezpečné dekorativní kosmetiky. Budete nepříjemně překvapeny, ale studia před tří let až v 61 procentech případů testovaných rtěnek dokázala přítomnost olova! A nešlo jen o levné vrásky značky ...


Pokud chcete mít jistotu, že doma skladujete bezpečnou kosmetiku, udělejte si jednoduchý test. Rtěnkou si přetřete po hřbetu ruky, vezměte si zlatý prsten nebo náušnici (alespoň ze 14 karátového zlata) a jemně jím narúžované místo poškrabte. Pokud rtěnka při kontaktu se zlatem ztmavne, inkriminovaný rtěnka okamžitě vyhoďte!
Proč tolik poplachu?Rtěnka je položka, kterou běžně používáme i několikrát denně. Pokud není bezpečný, znamená to, že skrz kůži proniká do těla den po dni, pravidelně malé množství olova. Protože ho tělo neumí vyloučit, po letech by i taková mikrodávky mohla způsobit oční krém problém.
Olovo se v našem organismu chová jako neurotoxin a podle studií neexistuje nic jako "bezpečná dávka". Rizikovou skupinou jsou hlavně malé děti a těhotné ženy. Protože olovo snadno pronikne přes placentu, může způsobit vývojové poruchy již v mozku nenarozeného dítěte. V současnosti je díky přísným regulacím dle norem EU málo pravděpodobné, že byste natrefili na "nebezpečný" rtěnku, ale za jednoduchý pokus nic krém proti vráskám nedáte.
Vyhodit? Nevyhodit?My, baby, málokdy odoláme, když vidíme úžasnou akci na rtěnku v drogerii. Často se nám tak "suší" v kosmetické taštičce více rtěnek, než jsme reálně schopny využít. Když se starý rtěnka pokazí, na citlivější pokožce může způsobit lokální proti vráskám podráždění.
Podle odborníků vydrží jeden rtěnku rok až dva, jiní uvádějí celé čtyři roky. V každém případě byste ho měli vyhodit do koše, pokud po přivonění cítíte nahořklá na vrásky zápach.
Tip: Vyhraďte svým rtěnkou složku v chladničce. Vydrží déle a neztratí tvar, k čemuž často dochází v přetopených bytech.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára